Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΝΗ

ΜΑΝΗ (Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ)

Η Μάνη είναι η περιοχή που καλύπτει τη χερσόνησο του Ταινάρου. Χωρίζεται σε Ανατολική ή Προσηλιακή ή Λακωνική Μάνη και Δυτική ή Αποσκερή ή Μεσσηνιακή Μάνη. Η περιοχή αυτή, επειδή είναι ορεινή και δυσπρόσιτη, ήταν πάντα δύσκολο να κατακτηθεί.
Τα αρχαία χρόνια ήταν μέρος της Σπάρτης. Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι την ονόμασαν "Κοινό των Λακεδαιμονίων" και δεν προσπάθησαν να υποτάξουν τους Έλληνες που έμεναν εκεί. τον 8ο αιώνα την αποίκισαν οι Σλάβοι. Οι πληθυσμοί των Σλάβων εκχριστιανίστηκαν από τον Νίκωνα τον Μετανοείτε και στη συνέχεια εξελληνίστηκαν. Οι Φράγκοι δεν μπόρεσαν να υποτάξουν τη Μάνη και έφτιαξαν τρία κάστρα για να την ελέγχουν. Στη συνέχεια η Μάνη έγινε μέρος του Δεσποτάτου του Μυστρά (Παλαιολόγοι).


Ο Μωάμεθ Β' προσπάθησε να πάρει με το μέρος του τους Μανιάτες και τον αρχηγό τους Κροκόνδειλο Κλαδά. Τελικά οι Μανιάτες συμμέχησαν με τους Ενετούς. Οι Τούρκοι δεν υπέταξαν ποτέ τη Μάνη. Είχαν επιβάλει μόνο φόρο, τον οποίο οι Μανιάτες δεν πλήρωναν.
Τα σπίτια της Μάνης ήταν ίδιαίτερα. Ήταν καστρόπυργοι, χτισμένα δηλαδή σαν κάστρα. Στο ισόγειο υπήρχαν οι προμήθειες και στους επάνω ορόφους ήταν τα δωμάτια της οικογένειας. Τα παράθυρα έμοιαζαν με πολεμίστρες. Οι Μανιάτες ήταν χωρισμένοι σε σόγια (οικογένειες, όπως οι Σουλιώτες με τις φάρες). Ήταν δηλαδή έτοιμοι ακόμα και για πολιορκία μέσα στο ίδιο τους το σπίτι! 



ΚΑΣΤΡΟΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ (Σήμερα πολλοί καστρόπυργοι γίνονται παραδοσιακά ξενοδοχεία)


Η Φιλική Εταιρεία θεωρούσε ότι η Επανάσταση έπρεπε να ξεκινήσει στη Μάνη, πράγμα που έγινε. Στη διάρκεια της Επανάστασης, στη μάχη της Βέργας ο Αιγύπτιος σύμμαχος των Τούρκων Ιμπραήμ έχασε τα 2/3 του στρατού του.


Οι Μανιάτες μετά την Επανάσταση ήρθαν σε ρήξη με τον Καποδίστρια, γιατί ήθελαν αυτονομία. Έτσι, το 1831, ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, γιος του Μανιάτη οπλαρχηγού Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη δολοφόνησε τον Καποδίστρια.


Μετά το 1862-63, που έγιναν ταραχές, η Μάνη εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: