Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΙΚΕΝΣ





Σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, είναι η επέτειος της γέννησης του Κάρολου Ντίκενς (Charles Dickens)  (1812-1870). Ο συγγραφέας του Όλιβερ Τουίστ, του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, του Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, του Μεγάλες Προσδοκίες γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ, τη Βικτωριανή εποχή, όταν η Αγγλία ήταν θαλασσοκράτειρα και μια τεράστια αυτοκρατορία. Ο πατέρας του μαζί με τη μητέρα του και τα εφτά αδέλφια του φυλακίστηκε επειδή είχε πολλά χρέη και ο 12χρονος Ντίκενς αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να δουλέψει σε εργοστάσιο βερνικιών. Αυτό το γεγονός τον πλήγωσε πολύ.

Η αγγλική κοινωνία εκείνη την εποχή είχε μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και το μεγαλύτερο μέρος του λαού ζούσε σε μεγάλη φτώχεια. Όταν η οικογένειά του αποφυλακίστηκε, ο Ντίκενς γύρισε στο σχολείο και σε ήλικία 15 ετών δούλεψε σε δικηγορικό γραφείο και στη συνέχεια έγινε δημοσιογράφος. Το 1837 τελείωσε το πρώτο του βιβλίο. Από τότε έγραψε 12 μυθιστορήματα, που ταυτόχρονα δημοσίευε σε εφημερίδες, όπως ήταν η συνήθεια εκείνη την εποχή.

Την ιστορία της ζωής του ο Ντίκενς την παρουσίασε στο διήγημα Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. Στα έργα του ο Ντίκενς παρουσίασε τη φτώχεια και την καταπίεση των ανθρώπων της εργατικής τάξης, όπως ο Μπομπ Κράτσιτ στο Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα. Ίσως στις μέρες μας ο Ντίκενς να γίνεται και πάλι επίκαιρος.

Πέθανε το 1870 από εγκεφαλικό. Θάφτηκε με μεγάλες τιμές στο αββαείο Ουεστμίνστερ, την εκκλησία όπου γίνεται η ταφή των Βρετανών βασιλέων.

ΑΒΒΑΕΙΟ ΟΥΕΣΤΜΙΝΣΤΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: