Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Το Αβγό πεθαίνει!!!




Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (το ξέρετε το όνομα αυτό;) μάς στέλνει εικόνες από το νεφέλωμα του Αβγού. Πίσω από το κόκκινο νέφος που βλέπετε, υπάρχει μία ισχυρή πηγή ενέργειας. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι είναι ένα άστρο (ήλιος) που έχει φτάσει στο τέλος της ζωής του και γίνεται κόκκινος γίγαντας.

Όταν συμβαίνει αυτό, το άστρο διογκώνεται και παίρνει κόκκινο χρώμα επειδή τελείωσε το ήλιο που καταναλώνει για να εκπέμπει φως και ενέργεια. Τότε εκπέμπει τεράστιες ποσότητες ενέργειας που βλέπουμε σαν πίδακες. Στη συνέχεια, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι μετατρέπεται σε μαύρη τρύπα.

Το νεφέλωμα του Αβγού πιστεύεται ότι βρίσκεται σε απόσταση 3.000 ετών φωτός. από τη Γη. Δηλαδή το φως του Ήλιου μας χρειάζεται 3.000 χρόνια να φτάσει εκεί. Πολλαπλασιάστε τώρα με το 300.000 χλμ/δευτερόλεπτο, που είναι η ταχύτητα του φωτός, και προσπαθήστε να μη λιποθυμήσετε με τον αριθμό που θα βρείτε. Είναι τόσο ασύλληπτος από τον ανθρώπινο νου, ώστε οι αστρονόμοι έχουν επινοήσει το παρσέκ, μια μονάδα μέτρησης για τις αποστάσεις έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Μερικές φορές η φύση είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί. Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν καινούριες γλώσσες που να κάνουν δυνατή την εξήγηση αυτών των φαινομένων. Μια απ'αυτές τις γλώσσες είναι και η Αστρονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: