Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

Ήταν το "αβύθιστο πλοίο", όπως το ονόμασαν. Εκτός από το τεράστιο μέγεθός του (υπήρχαν λιμάνια που δεν μπορούσε να αγκυροβολήσει (αράξει), είχε 5 διαμερίσματα στεγανών (τμημάτων που εξασφαλίζουν ότι το πλοίο δε θα βυθιστεί αμέσως). Κανένα άλλο πλοίο της εποχής του δεν είχε τέτοιο εξοπλισμό! Είχε ανελκυστήρες και υπερπολυτελείς καμπίνες. Ήταν πιο πολυτελές από ξενοδοχεία 5 αστέρων εκείνης της εποχής!

Στις 10 Απριλίου 1912, ξεκίνησε από το Σαουθάμπτον για το πρώτο ταξίδι του προς την Αμερική. (Είχε κάνει μικρότερα ταξίδια σε ευρωπαϊκά λιμάνια νωρίτερα, αλλά ο προορισμός του ήταν τα υπερατλαντικά ταξίδια). Κατά περίεργο τρόπο, βρέθηκε πιο βόρεια απ'όσο θα έπρεπε και στις 14 Απριλίου 1912, προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο. Εκείνη την εποχή τα πλοία ταξίδευαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν και αυτό ίσως ήταν λόγος για το ναυτικό αυτό δυστύχημα. Λέγονται πολλά ακόμα για τους λόγους της τραγωδίας αυτής, αλλά είναι μόνο θεωρίες. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Ακόμα, εκείνη την εποχή τα πλοία δεν είχαν αρκετές σωσίβιες λέμβοι για τους επιβάτες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πάνω από 1500 επιβάτες χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού. Άλλοι 700 διασώθηκαν από το πλοίο "Καρπάθια".

Σήμερα, το άλλοτε περήφανο πλοίο βρίσκεται σε βάθος 4000 μέτρων. Γίνονται προσπάθειες για τη διάσωσή του, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό.

Τέλος πάντων, για την 100η επέτειο του τραγικού ναυαγίου, το ταξίδι του Τιτανικού επαναλαμβάνεται σήμερα. Βέβαια, οι κανόνες ασφαλείας έχουν αλλάξει. Τώρα κανένα πλοίο δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τα 15 μίλια (22,5 χλμ) ταχύτητα την ώρα. Κανένα πλοίο δεν επιτρέπεται να μην έχει σωσίβιες λέμβους.

Το κρουαζιερόπλοιο Balmoral λοιοπόν, θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με το ιστορικό υπερωκεάνιο που βυθίστηκε στις 14 Απριλίου 1912 και παρέσυρε στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους.

Την Κυριακή τα ξημερώματα στις 2.20 πμ, επέτειο της βύθισης, το Balmoral θα βρεθεί στο σημείο της τραγωδίας, 460 μίλια από το Νιουφάουντλαντ στο Βόρειο Ατλαντικό, όπου θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση.
Οι επιβάτες, πολλοί από τους οποίους είναι απόγονοι εκείνων που ταξίδεψαν σ'εκείνο το μοιραίο ταξίδι θα φορούν ρούχα που φορούσαν το 1912.
Στην παρακάτω διεύθυνση θα βρείτε πληροφορίες, αλλά και υποθέσεις για το ταξίδι και το ναυάγιο του Τιτανικού. Πολλά απ'αυτά δεν έχουν αποδειχθεί, αλλά είναι πιθανό τα πράγματα να έγιναν έτσι. Το καλό είναι ότι μετά απ'αυτό το ναυάγιο η ασφάλεια των πλοίων έχει βελτιωθεί.



http://reviews.in.gr/world/titanic/

Δεν υπάρχουν σχόλια: