Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ





Το Σάντουιτς είναι μια κωμόπολη στη ΝΑ Αγγλία. Το όνομά της είναι δανικό και προφανώς το έδωσαν οι Δανοί εισβολείς τον 11ο αιώνα. Σημαίνει πόλη δίπλα στις εκβολές, και δηλώνει τη θέση της δίπλα στις εκβολές του ποταμού Στάουρ.

Ήταν κάποια στιγμή το 18ο αιώνα που ο Τζον Μόνταγκιου, κόμης του Σάντουιτς, μανιώδης χαρτοπαίχτης, είχε δύο ολόκληρες μέρες και νύχτες να σηκωθεί από το παιχνίδι για να φάει. Οι αριστοκράτες για να φάνει εκείνη την εποχή έπρεπε να καθίσουν σε τραπέζι στρωμένο και να σερβιριστούν πολλά διαφορετικά φαγητά σε ένδειξη πλούτου και καλών τρόπων. Αυτό έπρεπε να συμβαίνει 4 φορές την ημέρα. Τόσα ήταν τα γεύματα που έπρεπε να κάνει ο καθώς πρέπει αριστοκράτης. Λογικό ήταν ο κόμης του Σάντουιτς να μη θέλει να σηκωθεί. Τέλος πάντων, όταν ένας υπηρέτης του ήρθε και του θύμισε ότι κάτι θα έπρεπε να φάει να δεν ήθελε να καταρρεύσει από την εξάντληση, ο Μόνταγκιου ζήτησε μία φέτα βοδινό μέσα σε δύο φέτες ψωμί(άλλοι λένε μέσα σε ένα καρβέλι ψωμί). Οι καλεσμένοι του ζήτησαν "ό,τι πήρε και ο Σάντουιτς". Έτσι βαφτίστηκε το δημοφιλές μικρογεύμα.

Σήμερα τρώγεται με διάφορους συνδυασμούς τροφίμων και μπορεί να είναι ένα απλό απογευματινό ή βραδινό ή μπορεί να είναι τόσο πλούσιο όσο ένα πλήρες γεύμα.

Φέτος κλείνουν 250 χρόνια από την καθιέρωση του ονόματος σάντουιτς. Γι'αυτό το λόγο στην Αγγλία θα γίνουν εκδηλώσεις και εορτασμοί, καθώς και ένα τεράστιο γεύμα που παραθέτει ο κόμης του Σάντουιτς. Το γεγονός που έδωσε το όνομα στο σάντουιτς θα αναπαραχθεί σε θεατρική παράσταση.

Όποια εκδοχή του κι αν προτιμάτε πάντως, μην πάθετε αυτό που έπαθε ο Αμερικανός που ενώ έτρωγε ένα σάντουιτς με 6500 θερμίδες(όσο πρέπει να τρώει κανείς σε 3 μέρες) έπαθε έμφραγμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: