Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ, ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Έργο του Ελ Γκρέκο. Οι φλόγες πάνω από τα κεφάλια των Αποστόλων είναι η Θεία Δύναμη που στέλνει ο Θεός για να τους οδηγήσει στο Έργο του.


Η Πεντηκοστή είναι ο εορτασμός της Επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Συνέβη 50 μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού, γι'αυτό και πήρε αυτό το όνομα. Σύμφωνα με τη θεολογία, είναι η μέρα που γεννήθηκε η Χριστιανική εκκλησία.

Τότε, το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε με μορφή πύρινων γλωσσών στο κεφάλια 120 μαθητών του Ιησού (μαζί τους και οι 12 Απόστολοι) και έτσι εκπληρώθηκε η υπόσχεση του Ιησού ότι θα κάνει τους μαθητές Tου κήρυκες του Λόγου Tου σε όλα τα έθνη.

Μετά απ'αυτό οι μαθητές Tου εμφάνισαν το φαινόμενο της γλωσσολαλιάς, δηλαδή άρχισαν να μιλούν σε γλώσσες που καταλάβαιναν όλοι οι άνθρωποι, απ'όποια χώρα κι αν προέρχονταν. Με παρόμοιο τρόπο, τη γλωσσολαλιά, έδινε τους χρησμούς της και η Πυθία στους Δελφούς.

Το Άγιο Πνεύμα είναι "ομοούσιο τω πατρί", όπως μας λέει το Σύμβολο της Πίστεως. Είναι η ενέργεια που προέρχεται από τον Πατέρα και τον Υιό. Συνήθως στις αγιογραφήσεις απεικονίζεται σαν περιστέρι "εν είδει περιστεράς" ή σαν δυνατή λάμψη.

Ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος γίνεται την πρώτη Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή. Είναι αργία για όλους τους ανθρώπους που κάνουν πνευματική εργασία (εκπαιδευτικοί, μαθητές, Δημόσιος τομέας καθώς επίσης και για τους αρτοποιούς).


Χρόνια πολλά λοιπόν, και φροντίστε να καλλιεργείτε το πνεύμα σας!!!Το Άγιο Πνεύμα, σε μορφή περιστεράς, από βιτρό γαλλικής εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: