Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΝΕΝΙΚΗΚΑ ΣΕ, ΣΟΛΟΜΩΝ!



Και μια ανάρτηση για ταξιδιάρηδες! Η Αγία Σοφία, το δημιούργημα του Ανθέμιου και του Ισίδωρου, που στέκεται στο ίδιο σημείο από το 537 είναι έργο του Ιουστινιανού Α'. Χτίστηκε στη θέση του ναού της Αγίας Σοφίας που είχε χτίσει ο Θεοδόσιος Β' το 415 και καταστράφηκε κατά τη Στάση του Νίκα το 532.

Είναι ένας ναός σε ριθμό βασιλικής με τρούλο, ορθογώνιος με διαστάσεις 78Χ72 μέτρα (αλήθεια, τι εμβαδόν έχει;). Στην αυλή του υπήρχε μια βρύση με καρκινική επιγραφή που έλεγε ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ. Καρκινικές επιγραφές λέγονταν αυτές που διαβάζονταν από αριστερά προς τα δεξιά, αλλά και από δεξιά προς τα αριστερά και έλεγαν το ίδιο πράγμα. Η επιγραφή αυτή έλεγε ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ δηλαδή ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου. ΄

Και επειδή ίσως να μην έχουμε όλοι την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέχρι την Κωνσταντινούπολη για να τη δούμε από κοντά, η τεχνολογία τη φέρνει κοντά μας.

Με ένα κλικ στην παρακάτω διεύθυνση θα μεταφερθείτε σε μια τρισδιάστατη ξενάγηση.

http://www.360tr.com/34_istanbul/ayasofya/english/
Καλό ταξίδι!

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΨΑΡΙ ΤΡΩΕΙ ΠΤΕΡΟΣΑΥΡΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΨΑΡΙ!


Ενα εκπληκτικό εύρημα ανακάλυψαν ερευνητές στη Γερμανία. Σε μια περιοχή της Βαυαρίας εντόπισαν ένα απολίθωμα στο οποίο αποτυπώνεται μια σκηνή ηλικίας 120 εκατομμυρίων ετών. Πρωταγωνιστές είναι ο ασπιδόρυγχος (aspidorhynchus), ένα ψάρι με μήκος περίπου 60 εκατοστά που διέθετε ένα μακρύ ρύγχος που το χρησιμοποιούσε ως όπλο και ένα μικρό είδος πτεροσαύρου.

Το απολίθωμα δείχνει το ψάρι να έχει πραγματοποιήσει ένα μακροβούτι καταφέρνοντας να αρπάξει τον πτερόσαυρο ο οποίος την ώρα της επίθεσης έτρωγε ένα μικρό ψάρι. Οπως φαίνεται ο πτερόσαυρος ήταν απασχολημένος με την επίθεση στο μικρό ψάρι (το ψάρι ανήκε στο γένος των λεπτολεπιδών) και έμεινε εκτεθειμένος στον ασπιδόρυγχο που παραμόνευε και πετάχτηκε από το νερό αρπάζοντας τον πτερόσαυρο.





Οι ειδικοί έχουν εντυπωσιαστεί από το εύρημα αφού, εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος απολιθώματος, η ίδια η επίθεση δεν είναι συμβατή με όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες. Δεν πιστεύουν ότι ο ασπιδόρυγχος είχε στο διαιτολόγιο του πτεροσαύρους και συμπεραίνουν ότι μάλλον του επιτέθηκε κατά λάθος.

«Συνήθως αυτά τα δύο ζώα δεν έχουν καμία επαφή και σχέση μεταξύ τους.Τα ψάρια δεν είναι πολύ έξυπνα και έτσι κάποιες φορές κάνουν επιθέσεις που αποδεικνύονται μοιραίες για αυτά. Παραδείγματος χάριν, ορισμένες φορές τα ψάρια επιτίθενται σε κάποιο άλλο ψάρι που είναι τόσο μεγάλο ώστε δεν μπορούν να το καταπιούν και τελικά χάνουν τη ζωή τους αφού πνίγονται στην προσπάθειά τους να το φάνε. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση» αναφέρει ο Ερμπερχαρντ Φρέι, παλαιοζωολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Καρλσρούης που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ψάρι κατάφερε να πιάσει τον πτερόσαυρο αλλά δεν μπορούσε να τον εξοντώσει και πολύ περισσότερο να τον καταναλώσει. Έτσι τα δύο ζώα πάλεψαν για λίγη ώρα έξω από νερό και στη συνέχεια το ψάρι κατάφερε να τραβήξει μέσα στο νερό τον πτερόσαυρο αλλά τελικά κανένα από τα δύο ζώα δεν κατέφερε να επιβιώσει.

Τέτοιες σκηνές τις βλέπουμε μόνο σε προϊστορικές ζωγραφιές ή πίνακες, Αυτή τη φορά όμως η ίδια η φύση φρόντισε να αποτυπώσει μια καθημερινή σκηνή απολιθώνοντάς τη. Πόσο μαγική φαίνεται η ζωή μερικές φορές!